Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχολική Ψυχολογία» παρέχει σύγχρονες, υψηλού επιπέδου σπουδές τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο που εναρμονίζονται με τα διεθνή πρότυπα, ενώ παράλληλα συνδέει τους/τις μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/φοιτήτριες με τη σχολική κοινότητα μέσω της πρακτικής άσκησης και άλλων δράσεων υποστήριξης στη σχολική κοινότητα. Ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ΠΜΣ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • ΜΑΘΗΜΑΤΑ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:  Το περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος σπουδών και τα μαθήματα που παρέχονται στο ΠΜΣ συνάδουν με τα διεθνή κριτήρια εκπαίδευσης και αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες τάσεις και προσεγγίσεις στη σχολική ψυχολογία και την εκπαίδευση. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις και μοντέλα παροχής σχολικών ψυχολογικών υπηρεσιών, σε καλές πρακτικές σε διεθνές επίπεδο και στη διασύνδεση των μαθημάτων τόσο μεταξύ τους όσο και με την πρακτική άσκηση και τις δράσεις στις οποίες εμπλέκονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες. Οι διδάσκοντες/ουσες είναι μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ψυχολογίας ή άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, έμπειροι σχολικοί ψυχολόγοι και ειδικοί που μεταφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους σε ποικίλους τομείς, ενώ προσκαλούνται ομιλητές από την Ελλάδα και πανεπιστήμια του εξωτερικού για ομιλίες σε εξειδικευμένα θέματα.
  • ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ: Ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις και στις αναδυόμενες ανάγκες των σχολικών κοινοτήτων δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονική συνεργασία. Αυτό γίνεται εμφανές τόσο στην ύπαρξη των δύο ειδικεύσεων που συχνά συνεργάζονται σε κοινές δράσεις και παρεμβάσεις στο πλαίσιο των μαθημάτων και της διασύνδεσης με φορείς της κοινότητας, όσο και στους προσκεκλημένους ομιλητές με τις διαφορετικές ειδικεύσεις που συμβάλλουν στη διεύρυνση της οπτικής και της διευκόλυνσης της επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών.
  • ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια και πρότυπα η πρακτική άσκηση χωρίζεται σε δύο επίπεδα (practicum & internship) με παροχή διπλής εποπτείας (εποπτεία στο Πανεπιστήμιο και στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης). Η εκτεταμένη περίοδος πρακτικής άσκησης σε ποικίλους φορείς, η παροχή διπλής εποπτείας και η διασύνδεση των πλαισίων με τις δράσεις των πανεπιστημιακών εργαστηρίων, και ειδικότερα του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας, συμβάλλουν στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου της εκπαίδευσης και ενισχύουν τη διασύνδεση της θεωρίας, της έρευνας και της πρακτικής εφαρμογής.
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: Οι μεταπτυχιακοι φοιτητές/τριες εμπλέκονται με ποικίλους τρόπους στις δράσεις των Εργαστηρίων που λειτουργούν στο Τμήμα Ψυχολογίας και στις ερευνητικές δράσεις των διευθυντών/μελών ΔΕΠ. Ειδικό ρόλο διαδραματίζει το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας το οποίο προάγει τον πολυδιάστατο ρόλο του σχολικού ψυχολόγου μέσα από τις πολυεπίπεδες δράσεις του στις οποίες εμπλέκονται οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες. Το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας σχεδιάζει και εφαρμόζει πολυεπίπεδες δράσεις που αποσκοπούν στην κάλυψη των αναδυόμενων αναγκών των σχολικών κοινοτήτων και υλοποιούνται μέσα από τη διασύνδεση με την πρακτική άσκηση παρέχοντας περαιτέρω εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους/στις μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες.
  • ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – ΦΟΡΕΩΝ: Το ΠΜΣ δεν περιορίζεται μόνο στο ακαδημαϊκό περιβάλλον αλλά είναι ανοικτό προς την κοινότητα και συνεργάζεται μέσω πολυεπίπεδων δράσεων και μέσα από την πρακτική άσκηση με σχολεία – φορείς – ΥΠΑΙΘΑ. Πολλοί/ές απόφοιτοι/ες του ΠΜΣ είναι επόπτες/τριες σε πλαίσια πρακτικής άσκησης & διδάσκοντες/ουσες στο ΠΜΣ δημιουργώντας ένα ευρύτερο δίκτυο αποφοίτων/εποπτών/επαγγελματιών με στόχο τη διασύνδεση και την παροχή στήριξης και καθοδήγησης στους/στις μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες και νέους αποφοίτους.
  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ σε εθνικό & διεθνές επίπεδο: Παρέχεται η δυνατότητα στους/στις μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες να ενταχθούν σε διεθνείς συνεργασίες και διαπολιτισμικά ερευνητικά projects, να παρακολουθούν υψηλού επιπέδου διεθνή webinars και να συμμετέχουν ενεργά σε εθνικά και διεθνή συνέδρια με εισηγήσεις στο πλαίσιο των διπλωματικών τους εργασιών, αλλά και ευρύτερων ερευνητικών και παρεμβατικών projects.